Mig joc

abcdefgh
8
a8 negres torre
d8 negres dama
h8 negres rei
a7 negres peó
b7 negres cavall
e7 negres alfil
f7 negres peó
g7 negres torre
h7 negres peó
e6 negres peó
f6 blanques cavall
g6 negres peó
c5 negres peó
e5 blanques peó
f5 negres alfil
g5 blanques dama
d4 negres peó
f4 blanques peó
f3 blanques cavall
g3 blanques torre
a2 blanques peó
b2 blanques peó
c2 blanques peó
g2 blanques peó
h2 blanques peó
c1 blanques alfil
f1 blanques torre
g1 blanques rei
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Posició de mig joc de la partida Joseph Henry Blackburne - Siegbert Tarrasch, Breslau, 1889. El darrer moviment de les blanques fou - 26.Dh6-g5, i el següent de les negres serà - 26...Cb7-d6.

El mig joc en escacs és un concepte que es refereix a la fase de la partida que ocorre després de l'obertura. No hi ha una línia divisòria clara entre l'obertura i el mig joc, ni tampoc entre el mig joc i la fase posterior, el final. En escacs moderns, els moviments de l'obertura condueixen i s'integren sovint en el mig joc, de manera que no hi ha una distinció clara entre fases. A nivell elemental, podem dir que el mig joc es produeix quan ambdós jugadors han completat el desenvolupament de la majoria de les peces, i el rei ha estat posat en relativa seguretat.

El mig joc acaba derivant en un final. Hi ha diferents opinions i criteris relatius a quan acaba el mig joc i quan comença el final (vegeu el començament del final). Factors com ara el control del centre són menys importants en el final que en el mig joc. Als finals, el nombre de peces i de peons és reduït, i tot i que hi ha discrepàncies sobre quan una posició pot considerar-se un final, sobretot pel que fa al canvi de dames, en general podria dir-se que quan els reis estan prou segurs com per jugar un rol actiu, llavors ens trobem en un final.

La teoria del mig joc és menys desenvolupada que l'equivalent per les obertures o els escacs. Atès que les posicions de mig joc són úniques per cada partida, la memorització de variants teòriques no és possible tal com es fa amb les obertures. Igualment, usualment hi ha massa peces al tauler com per tal que les posicions siguin completament analitzades de la mateixa manera que es pot fer en els finals simples.


From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Tubidy